Tilbagevendende begivenheder

Hvert år afholder vi


30. april: Vallborgaften

21. dec.: Vintersolhverv -

               Solen  sparkes videre

Nyheder og begivenheder

Næste arrangement

    Solen sparkes videre

Det sidste arrangement i år bliver vores tradition med at "hjælpe" solen med at finde tilbage til os. Det bliver som traditionen byder den 21. dec. Tidspunktet vil blive meddelt senere, når vi har "forhandlet" med Solen om det. Det er et af vores nytårsønsker, at Coviden vil være os mere venlig stemt næste år, så vi kan afvikle flere af vore arrangementer i 2021.Tidligere aflysninger

Gennem flere år har der været afholdt  vikingedage ved Eshøj i eftersommeren. Desværre har Covid-19 også forhindret dette arrangement, så der ikke holdes vikingedage i år.


På grund af corona-situationen måtte vi desværre nødsaget til at aflyse vores ellers længe planlagte og stort anlagte bronzealderdag 20.06.20 på Borum Eshøj!

Vi planlægger nu med at kampen mod coronaen er vundet til den 19.06.2021, så vi kan afholde dagen med et års forsinkelse.


Valborgaften den 30. april var aflyst!

Træffet til pinsesolens dans over Borum Eshøj og Eshøjhuset blev aflyst, da vi jo ikke måtte forsamles mere end højst 10 personer.


Sker der flere aflysninger/flytninger vil det blive oplyst her og i nyhedsbreve direkte til foreningens medlemmer.

Begivenheder i 2019:

Se begivenheder fra tidligere år under

Set og Sket

Valborgaften


Valborgaften var i år langt mindre regnfuld end sidste år. Vi var samlet omkring 90 mennesker til at fejre aftenen. Det var i år den 26. gang, man mødtes Valborgaften ved Borum Eshøj. Trods et blæsende vejr blev traditionen med blus og lurspil på højen gennemført, ligesom der som sædvanlig var mulighed for at røre stemmerne i en god fællessang.


Begivenheder i 2018

Vintersolhverv


Året sluttedes på behørig vis ved at solen kaldtes tilbage, så vi var sikre på, at det atter går mod længere og lysere dage.


Det foregik som traditionen byder den 21-12-2017. Solen fulgte det beregnede og gik ned kl. 15:46, så vi mødtes i god tid før for at være klar.


Vi kan efterfølgende konstatere, at det har haft den ønskede effekt - thi solen bliver hos os længere og længere, som dagene bevæger sig hen i kalenderen!


Bronzealdermad


Den 1. november afholdt vi et foredrag med Lone Hindø og Vagn Juhl Larsen. Emnet var om noget af den mad, der var kendt allerede i bronzealderen. Det blev et historisk blik på ost, olie, eddike, sennep og brød, som man ved, har været kendt i mere end 5000 år.


Da det i november er for koldt til at være i Eshøjhuset, blev  foredraget afholdt på Sabro-Korsvejskolen.


Det var en spændende aften, hvor der blev fremstillet sennep og der var smagsprøver på forskellige fødevarer og der blev serveret kaffe/te af mere nutidig oprindelse.Drageflyvning


Den 1. oktober afholdtes igen i år drageflyvning, hvor man kunne se de professionelle fra Aarhus Drageklub vise drageflyvning. Man kunne også medbringe sin egen drage, hvis den trængte til en tur i vindene på Eshøj. Vi kunne godt have ønsket os lidt mere vind, men det gik dog alligevel.


Drageflyvningen begyndte kl. 13:00 og sluttede kl. 16:00.


Den nye Eshøj øl fra Wintercoat kunne købes og der kunne også købes varme drikke i huset, som var åbent under hele drageflyvningen.


Arrangementet var godt besøgt (vi anslår at tallet var mellem 60 - 80, det er vanskeligt at opgøre, da deltagerne gik og kom hele eftermiddagen.


Vikinger på Eshøj

Den 26. - 27. august var der igen i år vikingetræf på Eshøj.


Det var håndværkergruppen Brimir (landets ældste) og den lokale gruppe Gjallarhorn der afholdt træf på Borum Eshøj med autentisk håndværk. Der var rig lejlighed til at opleve vikingetiden ved besøg i de forskellige boder og se kampscener og de yngste kunne under kyndig vejledning prøve at være vikingekæmper.


Traditionen tro trak Thor sig hen over himlen natten til søndag, hvor et kraftigt tordenvejr markerede træffet - således var alt som det plejer at være.


Klik på billedet for at se billederne i billedgalleriet.

DR laver optagelser til "Vores Ukendte Danmark" 7. - 9. juni


For anden gang i år havde vi besøg af Danmarks Radio på Eshøj. Det drejede sig denne gang om optagelser til udsendelsen Vores Ukendte Danmark, hvor Jeannette Varberg fra MOMU og Sisse Fisker og Mark Stokholm fra DR besøger forskellige steder i landet for at afdække mere ukendte begivenheder i danmarkshistorien.


Program nr. 7 om bl.a Eshøjkvinden blev sendt den 7. august 2017 og viste optagelser både fra højene og huset.


Se billederne, der viser arbejdet med optagelserne i billedarkivet eller klik på billedet her til venstre.

Valgborgaften den 30. april


Valgborgaften var også i år godt besøgt. Trods kraftig kold vind og afsnit 5 om den sene middelalder i serien  Historien om Danmark på DR, vurderer bestyrelsen, at der var mødt omkring 100 personer op til aftenen.


De fremmødte kunne købe en let anretning, som fortæredes til lurspil af Nikolai Bøgelund og Rolf Sandmark, efterfulgt af flere fællessange.


Den nye Eshøj øl blev præsenteret af brygmesteren, Niels Jørn Thomsen fra Winthercoat, og det var muligt at smage øllet som snart ventes til salg. Øllet er fremstillet på urter, som man mener, har været tilgængelige for bronzealderfolket.


Et vigtigt punkt på aftenens program var udnævnelsen af et nyt æresmedlem. Det var Niels Andersen, der modtog titlen af foreningens formand Flemming Thisted. Flemming begrundede bl.a. udnævnelsen med det store arbejde Niels i mange år har ydet ved udgravningerne af højene og opførelsen af huset. Niels blev hyldet med klapsalver og fanfarer på lurerne og modtog et par kopier af bronzealderkar.


Lone Hindø fortalte levende om Valborg og de traditioner, som gennem tiderne hørte til valborgaftenen.


Aftenen sluttede traditionen tro med lurspil - i år fra to høje - ledsaget af brændende fakler. Endelig afsluttedes med bål på en af højene.


Klik på billedet herover for at se flere billeder fra aftenen.

Vi deltager med udstilling i Herskindhallen den 31. marts


Vi var med til Landsbydag 2017 som afholdtes den 31-03-2017 i Herskindhallen. Fra Eshøjhusets Venner deltog vi med en bod, hvor der var udstillet forskelligt om Borum Eshøj (bl.a. dragter fra spillene, høvdingestolen, fotoudstilling fra Eshøj). Lone Hansen og Rolf Sandmark fra bestyrelsen stod i boden iført dragter fra Eshøjspillene.


De mange fremmødte havde rig lejlighed til at få noget at vide om Eshøj og Eshøjhuset.DR laver optagelser i og ved Eshøjhuset (uge 3)


I uge 3 var der hektisk aktivitet i og ved Eshøjhuset. DR var i tre dage i gang med at lave optagelser til en stor udsendelsesrække om Danmarkshistorien og Borum Eshøj og Eshøjhuset dannede kulisser til brug i et afsnit om bronzealderen.

Det bliver spændende at se resultatet med huset beboet af bronzealderfolk. Se billedserien fra optagelserne i Billedgalleriet.