Hvert år afholder vi

 

30. april: Vallborgaften

21. dec.: Vintersolhverv -

Solen sparkes videre

Nyheder og begivenheder

Næste arrangement

 

Valborgaften

 

Den 30. april tager vi traditionen tro hul på en ny sæson ved at holde

Valborgaften

ved højene og i huset.

 

 

 

Begivenheder i 2017:

Se begivenheder fra tidligere år under

Set og Sket

Vintersolhverv

 

Året sluttedes på behørig vis ved at solen kaldtes tilbage, så vi var sikre på, at det atter går mod længere og lysere dage.

 

Det foregik som traditionen byder den 21-12-2017. Solen fulgte det beregnede og gik ned kl. 15:46, så vi mødtes i god tid før for at være klar.

 

Vi kan efterfølgende konstatere, at det har haft den ønskede effekt - thi solen bliver hos os længere og længere, som dagene bevæger sig hen i kalenderen!

 

Bronzealdermad

 

Den 1. november afholdt vi et foredrag med Lone Hindø og Vagn Juhl Larsen. Emnet var om noget af den mad, der var kendt allerede i bronzealderen. Det blev et historisk blik på ost, olie, eddike, sennep og brød, som man ved, har været kendt i mere end 5000 år.

 

Da det i november er for koldt til at være i Eshøjhuset, blev foredraget afholdt på Sabro-Korsvejskolen.

 

Det var en spændende aften, hvor der blev fremstillet sennep og der var smagsprøver på forskellige fødevarer og der blev serveret kaffe/te af mere nutidig oprindelse.

 

 

Drageflyvning

 

Den 1. oktober afholdtes igen i år drageflyvning, hvor man kunne se de professionelle fra Aarhus Drageklub vise drageflyvning. Man kunne også medbringe sin egen drage, hvis den trængte til en tur i vindene på Eshøj. Vi kunne godt have ønsket os lidt mere vind, men det gik dog alligevel.

 

Drageflyvningen begyndte kl. 13:00 og sluttede kl. 16:00.

 

Den nye Eshøj øl fra Wintercoat kunne købes og der kunne også købes varme drikke i huset, som var åbent under hele drageflyvningen.

 

Arrangementet var godt besøgt (vi anslår at tallet var mellem 60 - 80, det er vanskeligt at opgøre, da deltagerne gik og kom hele eftermiddagen.

 

Vikinger på Eshøj

Den 26. - 27. august var der igen i år vikingetræf på Eshøj.

 

Det var håndværkergruppen Brimir (landets ældste) og den lokale gruppe Gjallarhorn der afholdt træf på Borum Eshøj med autentisk håndværk. Der var rig lejlighed til at opleve vikingetiden ved besøg i de forskellige boder og se kampscener og de yngste kunne under kyndig vejledning prøve at være vikingekæmper.

 

Traditionen tro trak Thor sig hen over himlen natten til søndag, hvor et kraftigt tordenvejr markerede træffet - således var alt som det plejer at være.

 

Klik på billedet for at se billederne i billedgalleriet.

DR laver optagelser til "Vores Ukendte Danmark" 7. - 9. juni

 

For anden gang i år havde vi besøg af Danmarks Radio på Eshøj. Det drejede sig denne gang om optagelser til udsendelsen Vores Ukendte Danmark, hvor Jeannette Varberg fra MOMU og Sisse Fisker og Mark Stokholm fra DR besøger forskellige steder i landet for at afdække mere ukendte begivenheder i danmarkshistorien.

 

Program nr. 7 om bl.a Eshøjkvinden blev sendt den 7. august 2017 og viste optagelser både fra højene og huset.

 

Se billederne, der viser arbejdet med optagelserne i billedarkivet eller klik på billedet her til venstre.

Valgborgaften den 30. april

 

Valgborgaften var også i år godt besøgt. Trods kraftig kold vind og afsnit 5 om den sene middelalder i serien Historien om Danmark på DR, vurderer bestyrelsen, at der var mødt omkring 100 personer op til aftenen.

 

De fremmødte kunne købe en let anretning, som fortæredes til lurspil af Nikolai Bøgelund og Rolf Sandmark, efterfulgt af flere fællessange.

 

Den nye Eshøj øl blev præsenteret af brygmesteren, Niels Jørn Thomsen fra Winthercoat, og det var muligt at smage øllet som snart ventes til salg. Øllet er fremstillet på urter, som man mener, har været tilgængelige for bronzealderfolket.

 

Et vigtigt punkt på aftenens program var udnævnelsen af et nyt æresmedlem. Det var Niels Andersen, der modtog titlen af foreningens formand Flemming Thisted. Flemming begrundede bl.a. udnævnelsen med det store arbejde Niels i mange år har ydet ved udgravningerne af højene og opførelsen af huset. Niels blev hyldet med klapsalver og fanfarer på lurerne og modtog et par kopier af bronzealderkar.

 

Lone Hindø fortalte levende om Valborg og de traditioner, som gennem tiderne hørte til valborgaftenen.

 

Aftenen sluttede traditionen tro med lurspil - i år fra to høje - ledsaget af brændende fakler. Endelig afsluttedes med bål på en af højene.

 

Klik på billedet herover for at se flere billeder fra aftenen.

Vi deltager med udstilling i Herskindhallen den 31. marts

 

Vi var med til Landsbydag 2017 som afholdtes den 31-03-2017 i Herskindhallen. Fra Eshøjhusets Venner deltog vi med en bod, hvor der var udstillet forskelligt om Borum Eshøj (bl.a. dragter fra spillene, høvdingestolen, fotoudstilling fra Eshøj). Lone Hansen og Rolf Sandmark fra bestyrelsen stod i boden iført dragter fra Eshøjspillene.

 

De mange fremmødte havde rig lejlighed til at få noget at vide om Eshøj og Eshøjhuset.

 

 

DR laver optagelser i og ved Eshøjhuset (uge 3)

 

I uge 3 var der hektisk aktivitet i og ved Eshøjhuset. DR var i tre dage i gang med at lave optagelser til en stor udsendelsesrække om Danmarkshistorien og Borum Eshøj og Eshøjhuset dannede kulisser til brug i et afsnit om bronzealderen.

Det bliver spændende at se resultatet med huset beboet af bronzealderfolk. Se billedserien fra optagelserne i Billedgalleriet.

Tilbagevendende begivenheder